Grădiniţa

Grădiniţa din Lovrin nu este o creaţie recentă. În anul 1884, învăţătorul Josef Eisenkolb propune  înfiinţarea  unei grădiniţe. În cele din urmă, în anul 1892 a luat fiinţă grădiniţa.

În anul 1895, pe terenul nr. 162 (azi, sala de sport) a fost clădită o casă pentru grădiniţă şi s-a numit „Ovoda“ în limba maghiară. Era considerată o realizare modernă din cauză că în interiorul clădirii se afla closetul (WC). În anul 1934 a luat naştere o secţie a grădiniţei în limba română, dar care nu a mai funcţionat între anii 1940–1945.

În anul 1948, după reforma şcolară s-a organizat o secţie a grădiniţei, cu conducere proprie.

În anul 1963, grădiniţa se afla pe strada Principală nr. 207, ocupată, în principal, de copii colectiviştilor de la C.A.P. şi avea în dotare cantină, cămin de dormit şi cu program pe întreaga zi.  Durata de menţinere a copiilor în grădiniţă era de 3–6 ani.

Staţiunea de Cercetări Agricole îşi înfiinţează o grădiniţă pe strada Nisip nr. 46, în anul 1974, cu conducere proprie, secţie română şi secţie germană, dotată cu bucătărie şi sală de mese.

După anul 2000, grădiniţa  este coordonată de către Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, care asigură şi salarizarea.

Spaţiu cuprinde săli de grupă, bucătărie, sală de mese.

Copii sunt repartizaţi în 4 grupe: grupa mică, mijlocie, mare şi grupa germană. Numeric sunt 100 de copii în grădiniţa mare (nr. casă 137) şi 40 de copii la grădiniţa mică (nr. casă 46) în care se află grupa mare şi grupa pregătitoare (pentru trecere în clasa a I-a).

 

 

 

Funcţionarea grădiniţei este asigurată de un personal compus din următoarele cadre: 12 educatoare (personal didactic), două bucătărese, trei îngrijitoare, un administrator şi doi muncitori pentru întreţinere.

Pentru masă, exclusiv, costul zilnic este de 4 lei/zi/copil şi masa se serveşte dimineaţa, la amiază şi după amiază. Între orele 13–15 este perioada de somn.


Lasă un comentariu